Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ

Φλωρίνης 4 58200 ΕΔΕΣΣΑ

Τηλ.:6944161115

e-mail:triteknoi_edessa@yahoo.gr

15 Νοεμβρίου 2009



Αγαπητοί Πρόεδροι,



Σας γνωρίζουμε ότι στις 13-11-09 τρία μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της ΠΕΣΠΟ3Τ:

Σταύρος Πουρτουλίδης

Μαρία Ναυροζίδου

Ιωάννης Πούλος

πραγματοποίησαν συνάντηση στο ΥΠΕΠΘ,με την κα Ζηνέλη Γιώτα, επιστημονική συνεργάτιδα της Υφυπουργού κας Εύης Χριστοφιλοπούλου σε συνέχεια του αιτήματός μας (2 επιστολές 12-10-09).

Ο σκοπός της συναντήσεως ήταν η αναλυτική ενημέρωση της κας Ζηνέλη με το αίτημά μας και τους τρόπους υλοποιήσεώς του και η οποία στην συνέχεια σύμφωνα με ενημέρωσή μας θα ενημερώσει και θα υποστηρίξει αυτές τις θέσεις στην κα Υφυπουργό.

Η θέση που εκφράσθηκε από πλευράς μας ήταν η αναφερόμενη στην συνημμένη επιστολή της 12-10-09 και η οποία είναι:

Από πλευράς ΥΠΕΠΘ και στο μέρος που του αφορά να υποστηρίξει την ένταξη των γονέων με τρία τέκνα στις διατάξεις περί πολυτεκνίας(ν.1910/44).Όπου από αυτήν την θεσμοθέτηση προκύψει σοβαρό πρόβλημα κάποιας επι μέρους παροχής που αφορά το ΥΠΕΠΘ τότε μπορούμε να συζητήσουμε την σταδιακή εφαρμογής της και σε μεταβατικές διατάξεις.

Ενημερώσαμε επίσης τις μέχρι τώρα συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ εκπροσώπων τριτέκνων και Υφυπουργού κας Χριστοφιλοπούλου και κας Ξενογιαννακοπούλου νυν Υπουργού Υγείας, όταν ήταν στην αντιπολίτευση(Οκτ και Νοε 08).Επίσης και για τις τελευταίες θέσεις-προτάσεις του πρώην υφυπουργού Υγείας κ. Κωνσταντόπουλου, όπου μας είχε γνωρίσει ότι δύο ήταν τα σοβαρά προβλήματα:Οι προσλήψεις-μεταθέσεις τρίτεκνων εκπαιδευτικών και το οικονομικό(ισόβια σύνταξη).

Έγινε αρκετή συζήτηση στο θέμα των προσλήψεων, μεταθέσεων τωντρίτεκνων εκπαιδευτικών.

Μας ζητήθηκε η άποψη για την απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, ΄΄όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ΄΄ και επίσης ότι ο προσανατολισμός πλέον είναι ο μαθητής και το σχολείο και όχι οι ανάγκες του εκπαιδευτικού.ότι οι προσλήψεις θα γίνονται για συγκεκριμένο τόπο(σχολείο ή διεύθυνση εκπαιδεύσεως) και δεν θα ισχύουν μόρια για μετάθεση.Τα μόρια θα παραμένουν στο σχολείο.

Η απάντησή μας ήταν ότι αν εννοούν μόνο με διαγωνισμό δεν συμφωνούμε,διότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι ένας γονέας με τρία τέκνα και άνω είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο πολλές φορές να ακολουθήσει την διαδικασία του διαγωνισμού. Θα πρέπει να επιβραβευθεί ο αγώνας αυτού του γονέα για την ανάθρεψη-μόρφωση τριών τέκνων και άνω και το σοβαρότατο οικονομικό βάρος που επωμίζεται. Είναι ένα από τα σοβαρότατα κίνητρα σε μια οικογένεια με 1ή 2 τέκνα να προχωρήσει και στο 3ο τέκνο,που είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα.

Εάν όμως θεωρούν ότι όλες οι προσλήψεις που γινόταν από το ΥΠΕΠΘ κατ΄ευθείαν θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ(είτε διαγωνισμό είτε με μοριοδότηση είτε με κοινωνικά κριτήρια) τότε ως αρχή μπορούμε να την συζητήσουμε.Αν και αυτή η θέση φαίνεται να δημιουργήσει προβλήματα στην στελέχωση των σχολείων απ την απροθυμία των εκπαιδευτικών να ζητούν ΄΄δύσκολες περιοχές΄΄ για να συλλέγουν μόρια για θέσεις προς το κέντρο,και έτσι να μένουν πολλές κενές οι θέσεις κυρίως σε σχολεία της περιφέρειας.

Ζητήσαμε να μάθουμε γιατί εξαιρέθηκαν εφέτος οι τρίτεκνοι από τις προσλήψεις ΠΔΣ και η απάντηση ήταν ότι έπρεπε να γίνει άμεσα κάτι και οπωσδήποτε έγιναν και λάθη.Θα επανεξετασθεί αυτό το θέμα και θα δοθεί λύση στο πλαίσιο του ότι όλα θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Η βασική μας θέση είναι ότι οποιαδήποτε ρύθμιση γίνει για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς να είναι η αυτή και για τους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς. Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία διαφοροποίηση.

Ζητήσαμε διευκρινήσεις ποιες θα είναι αυτές οι μοριοδοτήσεις και δήλωσε ότι δεν το γνωρίζει και πάντως δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση. Πιστεύουμε ότι ακόμη σε αυτό το σημείο δεν έχει παγιωθεί κάποια θέση στο ΥΠΕΠΘ και μάλλον θα γίνει κατά την δημόσια διαβούλευση που θα τεθεί το σχέδιο νόμου.

Ερωτηθήκαμε ποια είναι η άποψη μας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η απάντησή μας ήταν άμεση και ξεκάθαρη, ναι και μάλιστα την επιζητούμε διότι τότε θα φανεί το ψεύδος που κυκλοφορούν διάφοροι. Που βλέπουν τις ρυθμίσεις για γονείς με τρία τέκνα και άνω, ανταγωνιστικές των προσωπικών τους στόχων, που θέλουν να καλύψουν τον ωφελιμισμός τους και την άρνησή τους για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και έθνος. Οι γονείς με παιδιά και πολύ περισσότερο με τρία τέκνα και άνω αποδεικνύουν τον αγώνα τους που δίνουν καθημερινά στη ζωή(επαγγαλματική,οικογενειακή) και διαψεύδουν τις παράδοξες θεωρίες ότι οι γονείς με τρία τέκνα και άνω δεν αποδίδουν όσο πρέπει.

Δόθηκε από πλευράς μας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αντιμετωπίσεως του δημογραφικού προβλήματος, της εφαρμογής αποτελεσματικών και με συνέπεια πολιτικών και μέτρων που θα ωθήσουν τους γονείς με 1 ή δύο παιδιά να συνεχίσει στο 3ο τέκνο και τα νέα ζευγάρια νωρίς να ξεκινήσουν την απόκτηση παιδιών.

Όσον αφορά τις άλλες ρυθμίσεις που μνημονεύονται στο έγγραφό μας δεν υπήρξε ουσιαστική αντίρρηση.

Διευκρινίστηκε από πλευράς μας ότι αυτά που αναφέρονται στην επιστολή μας δεν είναι και το σύνολο των παροχών-θεσμοθετήσεων που ισχύουν για τους πολυτέκνους αλλά έγινε μια ενδεικτική αναφορά σε ορισμένα, που εμείς γνωρίζουμε.

Θεωρούμε ότι το ΥΠΕΠΘ είναι σε θέση να έχει πλήρη εικόνα όλων των θεσμοθετήσεων που έχουν γίνει για τους πολυτέκνους.



Τέλος ζητήσαμε με έμφαση να καλούνται-ενημερώνονται πάντα οι εκπρόσωποι των τριτέκνων να καταθέτουν τις προτάσεις τους σε κάθε θέμα που προτίθεται το ΥΠΕΠΘ να θεσμοθετεί και αφορά τους γονείς με τρία τέκνα και άνω. Μάλιστα παραπονεθήκαμε που η κα Υπουργός Παιδείας δεν περιέλαβε στους φορείς για ενημέρωση-συζήτηση και τους εκπροσώπους τριτέκνων και πολυτέκνων αλλά μόνο τους εκπροσώπους γονέων και μαθητών.

Η κα Ζηνέλη μα υποσχέθηκε ότι θα μεταφερθούν αυτές οι θέσεις-προτάσεις μας και θα έχουμε ενημέρωση επ΄αυτών.



Κύριοι Πρόεδροι και αγαπητοί τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί της επιτροπής αγώνα τρίτεκνων εκπαιδευτικών που σας κινοποιείται η παρούσα ενημέρωση,



ευρισκόμασθε σε κρίσιμη και σημαντική περίοδο για τα έκπαιδευτικά θέματα και όχι μόνο. Όλοι μας θα πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις που εκπορεύονται από το ΥΠΕΠΘ και αφορούν όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς και τα τέκνα αυτών και σχετίζονται με την εκπαίδευση. Να έχουμε ετοιμότητα για κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων αλλά και σθεναρή υποστήριξη αυτών με οποιονδήποτε τρόπο-μέσο εντός των πλαισίων ενός ευνομούμενου κράτους.

Οι κκ τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί θα ήταν καλό να μελετήσουν και προτείνουν στα συλλογικά όργανα των συλλόγων τριτέκνων ένα πλαίσιο τρόπων-μέτρων-λύσεων που θα αφορούν το πώς θα ενταχθούν είτε στις υφιστάμενες διατάξεις που ισχύουν για τους πολυτέκνους εκπαιδευτικούς αλλά και στις νέες θεσμοθετήσεις του ΥΠΕΠΘ.

Αυτές τις προτάσεις να τις προβάλουν με την ανάλογη επιχειρηματολογία σε ιστοχώρους, φορείς και κυρίως να τις δημοσιεύσουν στις προτάσεις κατά την δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου.

Επίσης με μέριμνα των εκπροσώπων τριτέκνων να σταλούν επιστολές με υτές τις θέσεις προς το Υπουργείο Παιδείας.



Ελπίζουμε να σας ενημερώσαμε επαρκώς για την ουσία της συζητήσεως-συνεργασίας που είχαμε με την κα Ζηνέλη, επιστημονική συνεργάτιδα της Υφυπουργού Παιδείας κας Χριστοφιλοπούλου.



Φιλικά και αγωνιστικά



Η Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας

Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου Σταύρος Πουρτουλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: