Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ

15/11/2009
ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: «ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΟΛΑΣΗ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΩΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΆΞΙΩΝ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΧΙ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ, OTAN H ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ , ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Το μπαράζ δηλώσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με αλλαγές στον τρόπο διορισμών των εκπαιδευτικών απεικονίζουν προθέσεις μέτρων για τους εκπαιδευτικούς χωρίς τους εκπαιδευτικούς.
Εκπαιδευτικοί που περιπλανούνται χρόνια τώρα από σχολείο σε σχολείο και από το ένα ξερονήσι στο άλλο μαθαίνουν ξαφνικά ότι ματαιοπονούσαν και ότι εν μια νυκτί κάποιοι το αποφάσισαν και δεν το διαπραγματεύονται.
Η περιβόητη διαβούλευση δεν παρέχει άλλοθι γιατί τα μέτρα αυτά αφορούν τη ζωή και το μέλλον ανθρώπων και οικογενειών και δεν είναι δυνατόν να λυθούν με συνοπτικές διαδικασίες. Σε άλλες χώρες που υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών οι αλλαγές στην Παιδεία μπαίνουν σε μακρόχρονη και επίπονη διαβούλευση.
Η προβαλλόμενη “αξιοκρατία” όταν δεν συνδέεται με κρίσιμες κοινωνικές παραμέτρους μάλλον αναλγησία και κυνισμό θυμίζει.
Αν φθάσουμε να κάνουμε σημαία μια απροσδιόριστη αξιοκρατία κενή περιεχομένου που εξευτελίζει τα πτυχία τότε για τους “λιγότερο άξιους” του συστήματος θα πρέπει να ετοιμάσουμε ένα καιάδα;
Οι προθέσεις για μηδενισμό της προϋπηρεσίας είναι κακόγουστο αστείο και κινείται εκτός πραγματικότητας, όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν και υπηρετούν σε παραμεθόρια νησιά και σε άλλες δυσπρόσιτες περιοχές δεν δικαιούνται αναγνώρισης; Γιατί άραγε θα πάει κάποιος αναπληρωτής ή ωρομίσθιος;
Ώστε οι εκπαιδευτικοί είναι η σκληρή κρούστα της παθογένειας του Δημοσίου; ώστε εμείς είμαστε οι ευνοημένοι και οι ένοχοι ; μήπως είμαστε και golden και δεν το ξέρουμε; Μήπως είμαστε τα μεγάλα συμφέροντα;
Γιατί δεν εξειδικεύσατε προεκλογικά τα μέτρα αυτά με λεπτομέρειες;
Αλήθεια μήπως μπορεί να μας πει η νέα ηγεσία πόσοι εκπαιδευτικοί προσφέρουν έργο σε Βουλευτικά γραφεία; Και αυτοί τελούν εν αδίκω; Γιατί περί αυτού ουδέν ελέχθη;
ΑΠΟΣΠΑΑΣΕΙΣ
Οι δηλώσεις όπως έγιναν στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς.
Είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες των διευθύνσεων λειτουργούν με εκπαιδευτικούς. Σε ότι αφορά τους τρίτεκνους οι αποσπάσεις είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας για πρόσκαιρη έστω επιστροφή στο σπίτι μας και στα παιδιά μας μετά την μαραθώνια περιπλάνηση ως αναπληρωτές, εκτός αν η νέα ηγεσία σκοπεύει να μας παραβλέψει εντελώς, όπως μας παρέβλεψε στη νέα εγκύκλιο για την ΠΔΣ.
Ο νόμος 2986 δεν θεσμοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2002.
Δηλαδή επειδή κάποιες αποσπάσεις ήταν παράνομες ή παράτυπες στρεφόμαστε κατά των αποσπάσεων συλλήβδην;
Η αναλογία μαθητών – καθηγητών, δασκάλων
Κάνουν λόγο για στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως στη χώρα μας η αναλογία μαθητών – καθηγητών, δασκάλων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αλήθεια τη γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας με τα νησιωτικά συμπλέγματα τις λαμβάνουν υπόψη τους όταν ανακοινώνουν τέτοιες προχειρότητες; ή μας θεωρούν ηλιθίους;
Η άποψη μας είναι πως γενικά γίνονται βεβιασμένες και αιφνιδιαστικές ενέργειες που αν περάσουν θα προκαλέσουν θύματα και αναστάτωση.
Tα πρώτα δείγματα γραφής είναι ιδιαιτέρως αρνητικά, όταν η διαπραγμάτευση τελειώνει, τελειώνει και η Δημοκρατία.
Συνιστούμε περίσκεψη , σωφροσύνη, ψυχραιμία και σεβασμό στους εκπαιδευτικούς.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα μας θυμίζουν άλλες εποχές.
Θεωρούμε πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πρώτη δοκιμαστική απόπειρα απονεύρωσης των αντανακλαστικών μας με το να μας διχάσουν και να μας φέρουν αντιμέτωπους με την υπόλοιπη κοινωνία, αν το πετύχουν θα συνεχίσουν και με άλλες αλλαγές που στο τέλος θα οδηγήσουν σε ένα εργασιακό μεσαίωνα και σε ένα σχολείο πλήρως απαξιωμένο.
Οι εκπαιδευτικοί είναι οι πιο κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που φτύνουν αίμα μέχρι να διοριστούν. Είναι οι ωρομίσθιοι των 300 ευρώ , οι αναπληρωτές των τεσσάρων έως έξι μηνών, είναι οι περιπλανώμενοι ανά την επικράτεια για ένα κομμάτι ψωμί και λίγα μόρια, αυτοί είναι οι ένοχοι και οι ευνοημένοι.
Θα είμαστε συμπαραστάτες σε μια ηγεσία με κοινωνική ευαισθησία, θα είμαστε απέναντι σε ηγεσία με κοινωνική αναλγησία και αιφνιδιασμούς.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΟΛΑΣΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΧΙ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ
Κεντρική συντονιστική politeknia@in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: